Gotowe ciasto francuskie to wielka wygoda, choć z pewnością nie jest tak dobre jak domowe. Korzystam jednak z niego, bo oszczędność czasu jest ogromna, a chętnych na takie półdomowe ciasto nie brakuje. Tartaletki wiśniowe ze zdjęcia powstały z owocami ze słoika z zeszłorocznych zapasów. Ten deser smakuje jednak bardzo dobrze z sezonowymi owocami, a nawet przyrządzony na wytrawnie jako zdrowa przekąska.
Przepis:
Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 g cukru, 150 ml gęstej śmietany (najlepiej 18%), dowolne owoce – mogą być nawet z kompotu.
Wykonanie: Jajka rozkłócić i wymieszać je dokładnie z cukrem. Dodać do tego mąkę ziemniaczaną i śmietanę – mieszać do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozłożyć, wyrównać i pociąć na kawałki odpowiadające wielkościom posiadanym foremkom do tartaletek. Foremki wysmarować masłem i wylepić je ciastem. Wyłożyć na ciasto owoce, zalać sosem i zawinąć brzegi ciasta, jeśli są zbyt duże. Ostrożnie przenieść tartaletki z owocami do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut.
(Przeczytany: 444 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.