Wypróbowałam kilka przepisów na ciasto jogurtowe, ale ten wychodzi mi najlepiej, no i najbardziej smakuje moim łakomczuchom. Jeśli ciasto jest rzadkie to owoce nie trzymają się na jego powierzchni, tylko wpadają do środka. Tak właśnie jest w tym przypadku i dlatego polecam ułożenie owoców na dnie blachy. Jeśli dodacie więcej mąki i ciasto będzie gęstsze, owoce można ułożyć na wierzchu. Ładnie prezentują się przypieczone truskawki, czereśnie lub wiśnie posypane cukrem pudrem.
Przepis:
Składniki: 170 g mąki pszennej, 150 g cukru, 2 jaja, 50 g oleju, 220 g gęstego jogurtu greckiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół kg owoców (mogą być świeże, ze słoika lub rabarbar).
Wykonanie: Najpierw ubijamy jajka z cukrem na puszystą, gładką masę – powinno zająć to około 5-7 minut. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia. Mąkę, olej i jogurt dodajemy do jajek i dokładnie mieszamy (może być łyżką lub krótko miksujemy). Owoce wcześniej karmelizowane z cukrem układamy na dnie blachy i wylewamy na nie ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, aż powierzchnia ciasta zbrązowieje. Odstawiamy ciasto jogurtowe do wystygnięcia, a następnie odwracamy, aby owoce były na wierzchu.
(Przeczytany: 6093 razy)
Czy ciasto mogę upiec w okrągłej blaszce 25 cm?
Przepis ciekawy jednak troszke niedokladny. Czy moge prosic o rozmiar tortownicy na jakiej Pani robila to ciasto? Czy przed upieczeniem ciasta trzeba blaszke jakos przygotowac(marharyna/bulka tarta/maka)?
Moze pytania sa banalne, ale sama musialam dopracowac te szczegoly i wyszlo jak wyszlo. Niby ciasto upieczone, ale truskawki (mimo osuszenia przed polozeniem na dno tortownicy) tak sie brzydko upiekly ze sa rozciapane….a moglo byc tak pieknie…gdyby kilka szczegolow wiecej.
Ciasto wyszło pyszne.