Przygotowanie kompotu jest bardzo proste, ale kompot agrestowy brzmi staroświecko i dzieciaki omijają go z daleka. Postanowiłam więc trochę poeksperymentować i powstał kompot z wyraźną nutą tymiankową. Czerwony agrest nadaje piękny kolor przygotowanemu napojowi.
Przepis:
Składniki: Pół kg czerwonego agrestu, 1,5 l wody źródlanej, 10 łyżek cukru, pół łyżeczki suszonego tymianku i pół łyżeczki ziarenek pieprzu.
Wykonanie: Agrest umyć, przebrać i oczyścić. Włożyć wszystkie składniki kompotu do garnka. Zagotować i pozostawić na minimalnym ogniu jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Przecedzić przez sitko. Kompot agrestowy podawać mocno schłodzony.
(Przeczytany: 768 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.