W ramach zdrowego odżywiania i eksperymentowania kuchennego kupiłam mąkę razową i upiekłam ciasto razowe z rabarbarem. W czasie robienia miałam spore wątpliwości, ale ciasto okazało się całkiem udane. Z podanych składników wychodzi duża porcja na blachę o wymiarach 24×40 cm.
Przepis:
Składniki: 250 g mąki pszennej razowej, 120 g białej mąki pszennej, 5 jajek, 2 łyżki mleka, 300 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łodyg rabarbaru, szczypta soli, 240 g cukru rafinowanego + 2 łyżki do posypania.
Wykonanie: Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Obie mąki, proszek do pieczenia i sól wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Utrzeć je z cukrem. W czasie ucierania wbijać do masy po jednym jajku. Połączyć masę maślano-jajeczną z mąką – po prostu wymieszać je łyżką do połączenia składników. Masa na ciasto razowe jest dość gęsta. Wyłożyć ciasto do foremki, wygładzić powierzchnię i ułożyć na niej rabarbar. Posypać całość cukrem. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na końcu sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone.
(Przeczytany: 1298 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.