Pyszne ciasteczka kokosowe do kawy lub na poobiedni podwieczorek. Podczas pieczenia uwalniają piękny kokosowy aromat, a dodatek mąki kukurydzianej nadaje im ładnego żółtawego koloru. Ich zdecydowaną wadą jest szybkie znikanie, więc proponuję zrobić od razu dwie blachy.
Przepis:
Składniki: 120 g wiórków kokosowych, 80 g mąki kukurydzianej, 120 g maki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru nierafinowanego, 2 łyżki mleka, jedno żółtko. Z podanych składników wychodzi jedna blacha ciastek kokosowych.
Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka kokosowe wrzucić do miski i zmiksować np. malakserem lub zagnieść. Zrobić kulę z ciasta i włożyć je na dwie godziny do lodówki. Następnie wyjąć je, robić małe kulki i spłaszczać je robiąc okrągłe ciasteczka. Ułożyć ciasteczka na blasze zachowując odstęp. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni lub dotąd aż będą zrumienione.
(Przeczytany: 3466 razy)
Fajne ciaska, a że przy okzaji pomieszałaś moje ulubione smaki, to jak nic trzeba te dwie blachy upiec 🙂