Carpaccio z buraka to prosta, ale dość wykwintna sałatka. Szybkość wykonania zależy od zapędów artystycznych. Jeśli na talerzu zapanuje nieład, to jest naprawdę ekspresowa, szczególnie, że niekiedy w sklepach można już kupić gotowe buraki.
Tradycyjne mięsne carpaccio wywodzi się z kuchni włoskiej. Przygotowywane jest z cienkich plasterków surowego mięsa i podaje jako przystawkę. Nie jest to danie o długiej historii, bo podobno po raz pierwszy podano je w 1950 r. w Wenecji. Carpaccio przygotowane zostało dla hrabiny Amalii Nani Mocenigo, której lekarz zalecił spożywać surowe mięso. Kucharz Giuseppe Cipriani stanął na wysokości zadania, skomponował smaczne danie z surowego mięsa i nazwał je Carpaccio, na cześć renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccio. Podobne jego obrazy podobne były kolorystycznie do plasterków surowego mięsa.
Przepis:
Składniki: jeden burak, łyżka łuskanych pestek dyni, garść rukoli, sos słodko-kwaśny na bazie octu balsamicznego, łyżka oliwy.
Wykonanie: Buraka ugotować lub upiec, a następnie obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plastry. Plasterki buraka ułożyć dekoracyjnie na talerzu. Pestki dyni uprażyć na patelni. Platerki buraka skropić oliwą, ułożyć na nich rukolę, pestki dyni, a całość udekorować sosem balsamicznym i carpaccio z buraka gotowe. Smacznego!
(Przeczytany: 6948 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.