Idealne danie na kolację o każdej porze roku. Połączenie szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów to gwarancja dobrego smaku.Pozostało nieco szpinaku po upieczeniu szpinakowych ślimaczków, więc pora na kolejne interesujące danie ze szpinakiem – wytrawna tarta. Dobrze smakuje na ciepło, jest również pyszna na zimno.
Wykonanie:
Składniki: 200g mąki, 100 g masła, 200 g pure szpinakowego, 2 jajka, 6 suszonych pomidorów, 150 g sera feta, 200 ml śmietany 18%, mała cebula, ząbek czosnku, oliwa.
Wykonanie: Tarta jest na kruchym cieście, więc zaczynamy od niego. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i 2 łyżki śmietany. Zimne masło można pokroić nożem w drobne kawałeczki, a następnie szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać odrobinę wody. Odstawić do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć nią foremkę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w piekarniku.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobniutką kostkę i podsmażyć. Ser feta i pomidory pokroić w kostkę. Jak lekko cebula lekko przestygnie dodać do niej szpinak, rozmącone jajko, ser, pomidory i resztę śmietany. Wymieszać sos i nałożyć go na tartę równomiernie rozprowadzając. Piec jeszcze 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
(Przeczytany: 1056 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.