Szpinak często kojarzy się z koszmarami z dzieciństwa. I rzeczywiście wiele osób ma do niego uraz. Jednak dobrze przygotowany i ciekawie podany zachęci każdego. U nas szpinakowe ślimaczki znikają w błyskawicznym tempie, więc zwykle robię podwójną porcję.
Warto też pamiętać, że szpinak warzywny (Spinacia oleracea) jest uprawiany niemal na całym świecie i bardzo ceniony ze względu na swoje właściwości odżywcze. Zaliczany jest do warzyw ciemnoliściastych. Jest bogaty w karoteny, m.in. korzystną dla wzroku luteinę. Zawiera też ilości żelaza (3 mg na 100 g), choć trzeba przyznać, że żelazo ze szpinaku nie jest najlepiej przyswajalne ze względu na dużą ilość szczawianów i fosforanów.
Przepis na szpinakowe ślimaczki z ciastem francuskim:
Składniki: jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego, ząbek czosnku, 100 g startego na grubych oczkach sera grana padano, jedno jajko, 100 g pure ze szpinaku.
Wykonanie: Jajko rozmącić i wymieszać z serem, szpinakiem i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Ciasto rozłożyć i lekko rozwałkować – tylko tyle, aby je wyrównać. Nałożyć przygotowaną masę od dłuższego boku do 2/3 szerokości ciasta. Zwinąć. Końcówkę można zwilżyć jajkiem, to wtedy nie będzie odchodziła. Rulon pokroić na paski szerokości ok. 2 cm i zaraz ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba się przejmować niezbyt okrągłym kształtem ślimaczków, bo to wszystko się wyrówna podczas pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
(Przeczytany: 1288 razy)
Uwielbiam je 🙂
Ale super! Uwielbiam wszystko, co ma szpinak:)