Dojrzałe, czerwone truskawki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Truskawka, blisko spokrewniona z poziomką, zawiera szereg substancji korzystnie działających na organizm ludzki.
Truskawka, czyli poziomka ananasowa (Fragaria ananassa) jest mieszańcem gatunków poziomki europejskiej z amerykańskimi. Spożywanie owoców truskawki, które są bogate w proantocyjanidyny znacząco obniża ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Dojrzałe truskawki, o czym często się zapomina, są również doskonałym źródłem witaminy C. Ponadto truskawki zawierają bromelainę, związek występujący również w ananasach, o działaniu odchudzającym.
Do celów leczniczych najczęściej wykorzystuje się liście poziomki. Nie dlatego, że są lepsze, ale dlatego, że ich zrywanie zmniejsza plony truskawkowe i po prostu ich szkoda. Liście zawierają garbniki, flawonoidy (głównie kwercetynę), niewielkie ilości kwasu salicylowego, witaminy C, antocyjanów oraz spore ilości związków mineralnych. Stosowane są ze względu na łagodne działanie moczopędne i oczyszczające organizm. Garbniki zawarte w liściach poziomki działają ściągająco i polecane są w biegunkach i zatruciach przewodu pokarmowego. Jednak działanie lecznicze liści poziomek jest bardzo łagodne, dlatego często stosuje się je w połączeniu z innymi surowcami roślinnymi.
Przepis:
Składniki na spód: 200 g mąki pszennej, 50 g cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 100 g miękkiego masła, jedno jajko.
Składniki na farsz: pół kg truskawek, 150 śmietany kremówki, 50 g cukru, jedno jajko.
Wykonanie: Do miski wkładamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, masło, jedno jajko i zarabiamy ciasto. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie wyciągamy je, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekamy 15 minut (można je podpiekać pod obciążeniem, wtedy jest pewność, że ciasto się nie zdeformuje, a brzegi nie zapadną.
Truskawki myjemy odsączamy i kroimy na połówki. Jeśli śmietana jest rzadka, to ubijamy ją z cukrem, a następnie dodajemy jajko i roztrzepujemy. Układamy truskawki na podpieczonym cieście i zalewamy przygotowanym sosem. Wkładamy całość do piekarnika na ok. 30 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto jest lepsze zimne, bo ciepły farsz zbyt mocno się rozpływa.
(Przeczytany: 1356 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.