To danie okazało się bardzo szczęśliwe. Jedno ze zdjęć wygrało iPada w konkursie Lidla. Niespodzianka jakich mało!
Jest to danie bardzo proste i chyba nie ma sposobu, żeby nie wyszło. Kłopot może sprawić jedynie piękne ułożenie ziemniaków, bo można sobie palce poparzyć.
Przepis:
Składniki: 1 kg średnich okrągłych ziemniaków, 100 g kiełbasy w plasterkach, 30 g grzybów suszonych (borowiki lub podgrzybki), 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek, 3 gałązki rozmarynu, 400 ml słodkiej śmietany (30%) oraz przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
Do zapiekanki można wybrać kiełbasę dość aromatyczną np. kindziuk, kresową lub po prostu krakowską. Ważne, aby można ją było pokroić w ładne i cienkie plasterki.
Wykonanie: Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry (ok. 3 mm grubości). Grzyby namocz ii ugotuj w wodzie, w której się moczyły (wystarczy kilka minut), a następnie pokrój w paseczki lub kosteczkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Zeszklij cebulę i czosnek na oliwie. Kiełbasę pokrój w cieniutkie paseczki lub kostkę i podsmaż chwilę na patelni. Kilka plastrów zostaw do dekoracji.
Do osobnego garnka wlej śmietanę i dodaj dwie gałązki rozmarynu. Zagotuj, dodaj plastry surowych ziemniaków. Następnie gotuj na małym ogniu do momentu, aż śmietana nieco zgęstnieje, a ziemniaki zaczną opadać, tj. 5-10 minut. Często mieszaj. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową i gotuj jeszcze chwilę. Wyjmij rozmaryn.
Na patelnię włóż razem zeszkloną cebulę z czosnkiem, kiełbasę i grzyby. Podsmaż chwilę, ale tylko aby składniki tylko przeszły swoim aromatem. Dodaj całość do ziemniaków i wymieszaj.
Wysmaruj masłem formę żaroodporną i wysyp ją tartą bułką. Przełóż do niej masę zapiekankową lekko ją przy tym ugniatając. Skrop wierzch oliwą, żeby się zbyt szybko nie zrumienił. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piernika, włącz termoobieg i zapiekaj ok. 30 minut. Udekoruj kiełbasą i gałązką rozmarynu.
Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla, ale trochę zmodyfikowany, bo porcja były po prostu ogromna.
(Przeczytany: 2485 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.