Bazą zupy jest dynia i pomidory, czyli prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera beta-karoten, likopen, witaminę E, wapń, żelazo, flawonoidy i szereg innych składników. Wszystkie te substancje mają spory potencjał antyoksydacyjny, więc można ją nazywać zupą młodości. Ponadto jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Przepis z małymi modyfikacjami został zaczerpnięty z książki Kuchnia pełna zdrowia.
Przepis:
Składniki: 500 g miąższu dyni, 3 sztuki pomidorów, 3 skrzydełka kurczaka, 1 łyżka miodu płynnego, 200 g słodkiej śmietanki (najlepiej 30%), 1 łyżeczka mielonej kolendry, 200 g sera twarogowego, sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie: Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Karmelizować w garnku razem z miodem cały czas mieszając. Pomidory sparzyć, zahartować, pokroić w drobną kostkę, dorzucić do dyni. Wlać do garnka ok. 1 litr wody. Dodać skrzydełka i gotować razem 20-30 minut od momentu zagotowania. Po ugotowaniu wyjąć mięso, dodać przyprawy, mleczko kokosowe i wszystko zmiksować. Dodać śmietankę, zamieszać i zagotować.
Skrzydełka obrać z mięsa, a ser pokruszyć w dość grube kawałki. Zupę nalać do talerzy i tuż przed zjedzeniem dodać mięso i biały ser.
(Przeczytany: 1354 razy)
Mam dynię w lodówce i myślę nad dobrą zupką, jeszcze nie jadłam z serem więc pewnie się skuszę 😉 Jak zwykle pyszne zdjęcia 😉
Dzięki. Ja też mam dynię w lodówce 😉 tym razem jednak myślę o pieczeni. Zastanawiam się tylko czy z piżmowej też będzie dobry, bo widziałam przepisy na dynię Hokkaido.