Zimą warto pomyśleć o szpinaku, bo stanowi cenne źródło minerałów, witamin i barwników karotenowych. Szpinak ma lekko kwaskowaty smak, który idealnie pasuje do sera rikotta.
Składniki: opakowanie mrożonego szpinaku (450g), 3 średnie ziemniaki, garść posiekanych liści świeżej mięty, ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek, kostka rosołowa, opakowanie sera rikotta.
Wykonanie: Czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie w garnku na zupę. Dolać 750 ml wody, kostkę rosołową, wrzucić do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10 minut. Do zupy dodać szpinak, miętę i gotować następne 10 minut. Całość zmiksować. Podawać z łyżka sera rikotta i ewentualnie grzankami lub świeżym pieczywem.
(Przeczytany: 981 razy)
Ależ jestem ciekawa smaku:) szpinak uwielbiam, a smak mięty ze szpinakiem mnie intryguje 🙂