Lubię ciasto drożdżowe, bo jest przyjemne w dotyku, a poza tym domowe wypieki z ciasta drożdżowego nie mają sobie równych. Ciekawą opcją na bazie ciasta drożdżowego jest focaccia, która we Włoszech jest podstawą pizzy – dopiero na to ciasto nakłada się dodatki. W zależności od regionu można spotkać różne rodzaje ciasta focaccia: może być bez dodatków, z solą, ziołami, polana oliwą. Podawana jest najczęściej na ciepło jako starter lub dodatek do innych dań. Tutaj podaję Wam propozycję ciasta focaccia z oliwkami, suszonymi pomidorami i świeżym rozmarynem upieczone w postaci bułeczek. Suszone pomidory nadają ciastu charakterystyczny wygląd, a ponadto ciasto uzyskuje czerwonawe pomidorowe pasemka. Moja focaccia może trochę za bardzo wyrosła, ale bardzo dobrze smakowała. Z tej porcji wyszło mi 10 całkiem sporych placko-bułek.
Przepis:
Składniki: 500 g mąki pszennej + 2-3 łyżki, 300 ml wody, 25 g drożdży, łyżka cukru, 3 łyżki oleju + do wysmarowanie foremek i posmarowania gotowego ciasta, 6 kawałków suszonych pomidorów w zalewie, 40 zielonych oliwek z zalewy, 1 łyżka pokrojowego świeżego rozmarynu, kilka kaparów. Jeśli oliwki są łagodne, to można dodać jeszcze łyżkę soli morskiej gruboziarnistej, ale moje były wyjątkowo słone, więc sól pominęłam.
Wykonanie: Przygotować zaczyn ze 150 ml ciepłej wody, cukru i drożdży. Jak zacznie pracować dodać do mąki, oliwy i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia – niech podwoi swoją objętość.
W tym czasie pokroić pomidory i oliwki w kostkę. Foremki wysmarować oliwą – ja używałam tę z suszonych pomidorów. Jak ciasto wyrośnie dodać oliwki, pomidory, rozmaryn i kapary do ciasta i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na porcje, a następnie ułożyć je w foremkach i posmarować oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – można wstawić je do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Jak wyrosną piec w 180 stopniach przez 30 minut, aż będą rumiane.
(Przeczytany: 1131 razy)
Twoje focaccie na zdjęciu wyglądają jak miniaturki 🙂 Na pewno zrobię, bo lubię takie wypieki 🙂 A nie ma nic lepszego niż zapach drożdżowych wypieków roznoszący się po domu 🙂