Goście pukają do drzwi, a my nie mamy żadnej przekąski? Kłopot z głowy, jeśli są na stanie podstawowe składniki na kruche ciasto (wersja słona) i Papirus nasączony przyprawami. W prosty i szybki sposób można przygotować przekąskę idealnie pasującą do szklanki piwa.
Wybrałam właśnie taką przekąskę, bo podobno Papirus jest mocno słony. Moim zdaniem taka właśnie powinna być przekąska piwna: słona, przyprawiona i chrupiąca. Przygotowanie jest bardzo szybkie, a dzięki Papirusowi szafka kuchenna nie musi być wyposażona w bogaty zestaw ziół. Tyle w teorii, a praktyka okazała się podobna. Zagniecenie ciasta zajęło może 10 minut. Przygotowanie paluszków i pieczenie razem 20 minut. Ot i gotowe! Efekt blacha pełna paluszków i rozchodzący się po domu pyszny aromat. Paluszki były nieco zbyt kruche (może trzeba robić inny rodzaj ciasta), ale nie były za bardzo słone. Można je postawić nawet na najbardziej elegancki stół (pasują również do wina, może dzięki ziołom prowansalskim). Jeśli mają być do piwa, to można je jeszcze trochę mocniej posolić.
Przepis:
Składniki: 120 g mąki, 60 g masła, szczypta soli, 1 łyżka wody, 1 żółtko oraz Papirus Winiary Pomysł na soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich.
Wykonanie: Mąkę, masło, wodę i żółtko zagnieść razem. Dobrze mieć masło w temperaturze pokojowej, a zagniatanie zacząć od posiekania masła na malutkie kawałeczki. Z zagniecionego ciasta uformować kulkę i włożyć ją na godzinę do lodówki. Ten etap nie jest konieczny, ale łatwiej będzie wtedy formować ciasto. Rozwałkować ciasto posypując stolnicę niewielką ilością mąki na grubość ok. pół cm. Pokroić na cienkie paski i ułożyć na arkuszach papirusa. Można je nieco potoczyć po papirusie, aby były całe w przyprawach. Wstawić blachę do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec 8-10 minut.
(Przeczytany: 2476 razy)
Super! Już zapisuję 🙂
Wyglądają super. Uwielbiam takie przekąski.
super! a gdyby ciasta kruchego zabrakło, może francuskie też by się nadało? pozdrawiam 🙂
Super pomysł. Dobry do wypróbowania przy następnej okazji. Dzięki!