Tapenada jest prostym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Przygotowywana jest z zielonych lub czarnych oliwek i podawana na różne sposoby. Ja dzisiaj proponuję ją jako dodatek do ziemniaków z boczkiem zapieczonych na grillu. Z ogniska smakowałyby równie dobrze.

Tapenada to pasta z oliwek. Częściej przygotowywana jest z oliwek czarnych niż zielonych. Wywodzi się z Prowansji i jest popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Stosowana jest na różne sposoby. Można nią smarować chleb, zapiekać w mięsie lub rybie, dodać do sałatki lub makaronu – podobnie jak pesto. Jest szybka, prosta i ma ciekawy smak. Żelaznym składnikiem tapenady są oliwki, kapary i czosnek, a reszta zależy od upodobania. Spotyka się w niej przeróżne zioła, anchois, sok z cytryny, itd.
Przepis
Składniki: 100 g odsączonych czarnych oliwek, łyżeczka kaparów, kawałek ostrej papryczki chilli, świeży rozmaryn, mały ząbek czosnku, trzy łyżki oliwy, szczypta pieprzu, sześć dużych ziemniaków, dwanaście plastrów boczku wędzonego.
Przygotowanie ziemniaków faszerowanych tapenadą: Ziemniaki umyć, obrać i oczyścić. Jeśli danie ma być szybkie (a moje maluchy są niecierpliwe J), to w przeddzień grilla ziemniaki podgotuj na parze. Ma to jeszcze jedną zaletę – łatwiej je wypełnić tapenadą. Następnie włóż do małego, a wysokiego pojemniczka lub malaksera następujące składniki: oliwki, kapary, papryczkę, rozmaryn, czosnek i oliwę. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Przypraw pieprzem. W ziemniakach zrób nacięcia. Umieść w nich tapenadę i zawiń każdego ziemniaka w dwa plastry boczku. Każdy ziemniak zawiń szczelnie w folię aluminiową. To zapobiega wyciekaniu soków z potrawy do grilla. Grilluj około pół godziny. Możesz udekorować gałązkami świeżego rozmarynu. Smacznego!!!
(Przeczytany: 1566 razy)
Witam 😀
Gratuluję udziału w warsztatach 🙂
Do zobaczenia w piątek na miejscu 🙂
Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.
Dziękuję. Do zobaczenia. 😉