Dawno nie robiłam takich muffinków, a ponieważ przyszła moda na polskie jabłka to odgrzebałam ten przepis. Przygotowanie tych muffinków jest niezwykle proste – wystarczy ciasto zamieszać łyżką.
Muffinki jabłkowo-marchewkowe są smaczne i ładnie wyglądają. Dzięki marchewce ciasto nabiera brzoskwiniowego kolorku, a drobinki marchewki nadają mu ciekawy wygląd.
Marchewka jest rośliną bardzo pospolitą. W wielu miejscach rośnie w stanie dzikim i należy do roślin miododajnych. Jednak my zazwyczaj spożywamy marchewkę uprawną ze względu na duży i pyszny korzeń. W kuchni marchew ma wiele zastosowań. Przyrządza się z niej surówki, soki, dodaje do zup i ciast. Można ją spożywać na surowo, po ugotowaniu, uduszeniu lub usmażeniu. Podobno na południu Europy robi się nawet dżem marchwiowy i szczerze mówiąc, kusi mnie, żeby wypróbować któryś z ichnych przepisów.
Przepis:
Składniki: 2 jajka, 50 ml mleka, 50 ml oleju rzepakowego, 1 większa marchewka, 1 średnie jabłko, 100 g cukru, 2 łyżki wiórków kokosowych, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, łyżeczka cynamonu, 200 g mąki. W zasadzie ilość mąki jest zależna od konsystencji ciasta – ma być takie lekko gęste, niezbyt rzadkie. Ilość mąki będzie się troszkę różniła w zależności od wielkości marchewki oraz wielkości i soczystości jabłka.
Wykonanie: Mieszamy razem składniki suche (mąka, sól, cynamon, proszek do pieczenia, soda). Następnie mieszamy składniki mokre (jajka, olej, mleko). Na koniec ścieramy jabłko i marchewkę na grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Formę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wypełniamy ciastem muffinkowym. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
(Przeczytany: 1089 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.