Musaka to prosta zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego. Tradycyjnie pochodzi z Grecji. Obecnie jednak doczekała się wiele odmian i uważana jest przez niektórych nawet za danie kuchni międzynarodowej.
Musaka (moussaka), której podstawą są bakłażany i/lub ziemniaki wywodzi się z kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Jest to danie, które ma wiele lokalnych i regionalnych odmian. W Grecji musakę sporządza się układając jej składniki warstwami i serwuje jeszcze gorącą. W Turcji składniki się smaży a całość na końcu zapieka. Składników nie układa się warstwami, tylko miesza je wszystkie razem. Turecka musaka jest znacznie bogatsza w warzywa. Można w niej znaleźć nie tylko bakłażana i cukinię, ale również podsmażone ziemniaki, paprykę, a nawet marchewkę. Podaje się ją na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Na Bałkanach e musace dominują ziemniaki, a zamiast sosu beszamelowego danie polewa się jogurtem wymieszanym z jajkami i mąką. W krajach arabskich musaka podawana jest na zimno.
Przepis:
Składniki: 1 kg mieszanego mięsa mielonego, oliwa do podsmażenia warzyw, średnia cebula, 1 bakłażan, 2 małe cukinie, pół litra przecieru pomidorowego, pół litra mleka, 3 łyżki mąki, 50 g masła, 200 g twardego sera greckiego, sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie – najlepiej w rondlu, do którego następnie dodajemy mielone mięso. Całość podsmażamy mieszając drewnianą łyżką, a następnie wlewamy przecier pomidorowy i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Bakłażana kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Posypujemy solą i odstawiamy aż lekko puści soki. Plastry kładziemy na rozgrzanej patelni (może być grillowa lub groszkowa, bo wtedy będą ładnie wyglądały) i smażymy krótko z obu stron. Cukinię kroimy podobnie i od razu kładziemy na patelnię.
Po usmażeniu warzyw przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na nim mąkę do momentu, aż lekko zbrązowieje. Następnie wlewamy mleko, dynamicznie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dłuższą chwilę gotujemy nieustannie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawiamy.
Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu. Na nie wykładamy sos boloński i wylewamy sos beszamelowy. Na wierzch kruszymy ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Przed podanie najlepiej odczekać, aż trochę przestygnie, bo gorąca bardzo źle się kroi i ma tendencję do rozpadania się.
(Przeczytany: 6042 razy)
Ta grecka zapiekanka jest bardzo smaczna! 🙂