Conchiglioni ripieni al forno, czyli zapiekane muszle z rozmarynem nadziewane wieprzowiną. Pyszna kompozycja makaronu, wieprzowiny, sosu beszamelowego, pomidorów i sera grana padano. Potrawa jest nie tylko bardzo smaczna, ale i praktyczna. Jeśli wystygnie można ją podgrzać nie tracąc walorów smakowych i estetycznych. Dobra jest również następnego dnia.
Danie można przyrządzić tradycyjnie w dużym żaroodpornym naczyniu lub nieco inaczej podając porcje zapiekanki przygotowane w małych żaroodpornych miseczkach. Ta druga opcja dobrze się sprawdzi podczas imprezy, kiedy każdy sam będzie sobie mógł odgrzać swoją porcję lub zjeść ją na zimno.
Przepis:
Składniki: 250 g dużych muszli (conchiglioni), 400 g mielonej wieprzowiny – najlepiej łopatki, jedna cebula, oliwa do podsmażenia cebuli, 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu, jedna puszka (400 g) krojonych pomidorów, 100 g startego sera grana padano, 2 łyżki świeżych posiekanych listków bazylii, sól i pieprz do smaku.
Sos beszamelowy: 50 g mąki, 50 g masła, pół litra mleka, sól, pieprz i szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Masło rozpuścić, wymieszać z mąką i podsmażać do momentu aż lekko zbrązowienie. Dodawać stopniowo mleko i energicznie mieszając trzepaczką. Gotować przez ok. 10 minut. Jak sos zgęstnieje, przyprawić go, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Wykonanie: W garnku podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę. Dodać mięso i mieszać drewnianą łyżką, aby je rozdrobnić. Dodać rozmaryn. Podsmażać aż całość się lekko przyrumieni. Odstawić na bok, aby przestygło, a następnie dodać do mięsa połowę przestudzonego sosu beszamelowego. Wymieszać.
Pokrojone pomidory przełożyć do małego rondelka, dodać listki bazylii, zagotować.
Muszle podgotować w osolonej wodzie – tak około 7 minut. Wyjąć, przestudzić i rozłożyć na suchej ściereczce, aby się nie posklejały.
Przygotować naczynia żaroodporne. Na dno wylać sos pomidorowy, aby muszle nie przywierały podczas zapiekania. Muszle faszerować mięsem i układać w naczyniu. Jeśli zachowa się między nimi odstęp, będą lepiej prezentowały się na talerzu. Na ułożone muszle wylać resztę sosu beszamelowego. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 20 minut. Następnie zdjąć folię i posypać potrawę serem grana padano. Wstawić ponownie do piernika na następne 5-10 minut do momentu aż wierzch się lekko przyrumieni. Na drugą część zapiekania można włączyć termoobieg.
(Przeczytany: 685 razy)
Ubóstwiam wszelkie makaronowe zapiekanki, zwłaszcza te nadziewane! Pyszności 😉
Piękne zdjęcie! DESKA! 🙂