Proponuję bardzo smaczne i bardzo kruche gryczane ciasteczka z czekoladowymi kropelkami. Są pyszne zaraz po upieczeniu, ale można je również przechowywać dość długo w szczelnym pojemniku. Nie róbcie ich zbyt dużych, bo są bardzo kruche. Wielkość na jeden lub dwa kęsy w zupełności wystarczy. No i uwaga, są tak dobre, że uzależniają.
Przepis:
Składniki: 150 g mąki gryczanej (lub zmielonej w młynku do kawy kaszy gryczanej), 150 g mąki pszennej, 80 g cukru, 200 g miękkiego masła, szczypta soli, jedno żółtko, 100 kropelek Chocodami.
Wykonanie: Obie mąki, masło, cukier, żółtko i sól zagnieść razem do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodać kropelki i jeszcze raz zagnieść aż ułożą się równomiernie w cieście. Uformować wałek o grubości ok. 5 cm i pozostawić go do schłodzenia w lodówce na przynajmniej dwie godziny. Wyjąć ciasto z lodówki i pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasteczka i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Układając je na blasze zachowajcie trochę odstępu, bo ciasteczka nieco urosną.
Z podanych składników można upiec około 40 ciasteczek.
(Przeczytany: 1636 razy)
Prezentują się smakowicie !