Torta di Grano Saraceno to ciasto na bazie mąki gryczanej. Jest włoską specjalnością z regionu Lombardii. Ciasto z założenia jest bezglutenowe. Moja propozycja zawiera jednak dodatek mąki pszennej, co czyni ciasto bardziej lekkim. Jeśli chcecie piec je w wersji całkowicie bezglutenowej, to dodajcie tylko mąkę gryczaną, a zamiast proszku do pieczenia sodę. Proszek do pieczenia zawiera odrobinę mąki pszennej.
Ciasto dobrze smakuje z lekko kwaskowatym dżemem. Można użyć wiśniowego, malinowego lub innego. Więcej na temat gryczanych słodkości przeczytacie w poście „gryka na słodko”.
Jeśli chcecie bezboleśnie i prosto przeciąć ciasto na pół, wykorzystajcie dobrą i mocną nitkę. Ciasto trzeba naciąć dookoła nożem, wsunąć w nacięcie nitkę, związać i gotowe. Zamiast mąki gryczanej można wykorzystać zwykłą kaszę gryczaną, tylko trzeba ją zmielić w młynku do kawy.
Przepis:
Składniki: 120 g mąki gryczanej, 100 g mielonych migdałów, 120 g cukru, 120 g masła, 3 jajka, 20 g maki pszennej, szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, otarta skórka z połówki cytryny. Dodatki: cukier puder do posypania; 350 g dżemu wiśniowego do przełożenia ciasta.
Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Cukier utrzeć z żółtkami i miękkim masłem. Do masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, migdały, sól i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywną pianę – dodać ją do ciasta i wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy. Ja piekłam ciasto w okrągłej formie o średnicy 22 cm. Piec 30-40 min w temperaturze 180 stopni. Pozostawić ciasto do przestygnięcia, a następnie przekroić na pół i przełożyć dżemem.
(Przeczytany: 1044 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.