Tarta koperkowa z fetą to rodzaj wytrawnego ciasta dobrego na ciepło i zimno. Intensywnie pachnie koperkiem. Dobrze smakuje z białych schłodzonym wytrawnym winem. Do wytrawnych tart, takich jak ta, polecam kruche ciasto z odrobiną sera. Jest wtedy bardziej soczyste i tak kruche, co dobrze się komponuje w połączeniu z wytrawnym farszem.
Przepis:
Wykonanie kruchego ciasta. Składniki: 200 g mąki, 100 g masła, 1 łyżka tartego sera Gratino, 2 łyżki gęstej śmietany 18%, 2 łyżki wody.
Mąkę przesiać do miski, zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki, dodać ser, śmietanę i wodę. Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną formę to tarty i ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Farsz: Pęczek koperku, 200 g sera feta, otarta skórka z jednej limonki, łyżka mąki, 150 ml śmietany, dwa jajka, pieprz do smaku.
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Można jedną gałązkę koperku zostawić do dekoracji. Jajka rozkłócić, dodać do nich mąkę, otartą skórkę limonki, posiekany koperek i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i dosmaczyć. Ser feta pokroić w drobną kostkę i ułożyć na podpieczonej tarcie, a następnie wylać równomiernie na tarcie przygotowany wcześniej sos koperkowy. Tartę zapiekać jeszcze 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
(Przeczytany: 812 razy)
Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.